Sayı 15 - İÇİNDEKİLER

EDİTÖRÜMÜZDEN

Değerli Meslektaşlarım, Sevgili Öğrenciler ve Kıymetli Okurlarımız,

2012 yılında yayım hayatına başlayan Sağlıkla Hemşirelik Dergisi’ni, sizlerden gelen öneriler doğrultusunda revize ederek geliştirdiğimiz ve güçlendirdiğimiz için son derece mutluyuz. Dergimizin üye sayısı her geçen gün artmakta, sizlerden gelen talepler ve dergimize yönelik düşünceleriniz bizleri gururlandırmaktadır. Heyecanımızın artarak devam ettiği ikinci yılımızda da sizlere en güncel, kanıta dayalı bilgileri ulaştırmanın çabası içerisindeyiz. Danışman kurulumuza yeni katılan tüm meslektaşlarımıza ve hocalarımıza da katkılarından dolayı şimdiden teşekkür etmek istiyorum.

2014 yılının son ataç konusunu “Yoğun Bakım” teması oluşturmuştur. Ataç editörümüz Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden Sayın Prof.Dr. Hatice Tel Aydın’dır. Değerli meslektaşlarımızdan ve interdisipliner ekip üyelerimizden gelen  yazıları sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum.

Sevgi ve Saygılarımla...
PROF. DR. FÜSUN TERZİOĞLU



ATAÇ EDİTÖRÜMÜZDEN

Sağlıkla Hemşirelik Dergisi’nin Değerli Okurları,

2014 yılının son sayısı olan Aralık sayısında sizlerle bir kez daha buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dergimizin Aralık sayısının ataç konusunu  “yoğun bakım ünitesinde deliryum” olarak belirledik. Yoğun bakım ünitelerinde oldukça yüksek oranlarda görülendeliryum, hastaların yoğun bakım ünitesine yatışından kısa bir süre sonra ortaya çıkmakta ve genellikle hastalara uygulanan tedavilerin, çevresel faktörlerin ya da hastaların bireysel özelliklerinin oluşturduğu risklerden kaynaklanmaktadır. Çoklu risk faktörlerine bağlı olarak gelişmekle birlikte,deliryum, önlenebilir bir durumdur. Yoğun bakım ünitelerinde verilen sağlık bakım hizmetlerinin yüksek maliyetli hizmetler olduğunu düşündüğümüzde, yoğun bakım ünitelerinde hastaların primer yatış nedenlerine deliryum gibi eşlik eden sağlık sorunlarının eklenmesini önlemenin hasta bakım sonuçları ve bakım maliyeti açısından önemi de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

Yoğun bakım ünitelerinde hasta bakım sonuçlarını ve sağlık bakım maliyetini önemli oranda etkileyen bir klinik durum olarakdeliryumu ele almanın, konuyla ilgili farkındalık geliştirmeye ve hasta bakımına katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu noktadan hareketle ataçta yer alan makalelerde; yoğun bakım ünitelerinde deliryumun neden önemli bir sorun olarak ele alınması gerektiği, nedenleri, risk faktörleri, deliryum açısından riskli bireyler, deliryumun nasıl tanılanacağı ve deliryum yönetiminde hemşirenin sorumlulukları ele alınarak, çok yönlü bir bakış açısıyla dikkatleri deliryum konusuna yöneltmeyi hedefledik. Ataç yazılarının  yoğun bakım ünitelerinde çalışan meslektaşlarımıza, yoğun bakım hemşireliğine ilgi duyan öğrencilerimize ve tüm okurlarımıza katkı sunması umuyorum.

Yeni bir yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, gelecek yeni yılın tüm okurlarımıza, meslektaşlarımıza, ülkemize ve insanlığa barış, huzur, güven içinde, sağlık ve iyilikle yaşanacak güzel yarınlar getirmesi diliyorum.

Yeni yılınız kutlu olsun. 
Sevgilerimle…
Prof. Dr. Hatice TEL AYDIN