TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ

Toplu beslenme sistemleri; belli bir grubun beslenmesini bir merkezden planlayan ve yürüten, yiyecek ve içecekleri tüketime hazır halde sunan bir hizmet sektörü olarak değerlendirilmektedir. Her geçen yıl giderek büyüyen ve günümüzde dev bir sanayi haline gelen toplu beslenme sistemleri; fiziki koşulların yapılandırılması, insan kaynakları yönetimi, hedef kitleye özgü menü planlama, satın alma ve depolama, besin üretimi ve sevkiyatı, servis, atık ve artıkların kaldırılması, bulaşıkların yıkanması, iş sağlığı ve güvenliği, besin güvenliği ve maliyet kontrolü proseslerini içeren hizmetler bütünüdür. Toplu beslenme hizmetleri, son yıllarda sosyal ve kültürel yaşantının ortak aktivitesi olarak toplumun çoğunluğunun yararlandığı önemli bir istihdam alanı ve ekonomik değer yaratan bir sektör haline gelmiştir. Bugün ileri sanayi ülkelerinde nüfusun %70’inin en az bir öğününü ev dışında tükettiği gerçeği, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlar tarafından sunulan hizmetin niteliği ve kalitesinin insan sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından önemini ortaya koymaktadır.
Toplu beslenme sistemlerinin en önemli amacı; insan gücü, ekipman, materyal gibi girdilerden maksimum fayda ile kaliteli ve yüksek memnuniyeti hedefleyen optimum düzeyde güvenilir ürün eldesidir. Hizmette kalite ve standardizasyonun sağlanması ile; bireylerin sağlık ve iyilik halinin yükseltilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalık risklerinin azaltılması, hastalıklardan korunması, hastalık sürecinde tıbbi tedavinin desteklenmesi, sağlıklı beslenme davranışlarının kazandırılması gibi pek çok yarar sağlanmış olur. Toplu beslenme hizmet süreçlerinin yönetim ve organizasyonunda eğitimli, bilinçli ve konunun uzmanı profesyonellerin yer alması hizmet kalitesi ve sürekliliğinde büyük önem taşır.
Bu doğrultuda, güncel konuları da kapsayan temel teorik ve pratik bilgileri içeren kaynak niteliğinde bu eserin başta Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinde okuyan lisans ve yüksek lisans öğrencileri ve meslektaşlarımız olmak üzere sektöre emek ve gönül vermiş profesyonellere katkı sağlamasını diler, eserin oluşturulmasında bilgi ve tecrübeleri ile emek veren tüm yazarlarımıza ve bilim insanlarımıza gönülden teşekkür ederiz.
Prof. Dr. Saniye BİLİCİ
Prof. Dr. Murat BAŞ

ISBN 978-625-7965-30-9 

696 sayfa, 16*24 boyut, renkli 1.hamur 70 gr

Prof. Dr. Aylin AYAZ
Prof. Dr. Murat BAŞ
Prof. Dr. Saniye BİLİCİ
Prof. Dr. Funda Pınar ÇAKIROĞLU
Prof. Dr. Nevin ŞANLIER
Prof. Dr. Muhittin TAYFUR
Doç. Dr. Aydan ERCAN
Doç. Dr. Ayhan DAĞ
Doç. Dr. Derya DİKMEN
Doç. Dr. Mevlüde KIZIL
Dr. Öğr. Üyesi Biriz ÇAKIR
Dr. Öğr. Üyesi Mercan Merve TENGİLİMOĞLU METİN

Dr. Öğr. Üyesi Dilek ONGAN
Dr. Dyt. Elif İNAN EROĞLU
Öğr. Gör. Elif DENİZCİ
Öğr. Gör. Pembe ERÇALIŞKAN
Öğr. Gör. Selen KÖKSAL KÖSEOĞLU
Arş. Gör. Dr. Büşra AYHAN
Arş. Gör. Dr. Hande MORTAŞ
Arş. Gör. Dr. Semra NAVRUZ VARLI
Arş. Gör. Ayşe Nur SONGÜR BOZDAĞ
Arş. Gör. Berna MADALI
Arş. Gör. Süleyman KÖSE