OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM

Beyin gelişimini anlatan birçok kitapta beyin iki katlı bir eve benzetilir. Bu evin alt katında temel ihtiyaçlara yönelik odalar vardır. Yani evinizin mutfağı, tuvaleti, banyosu, yatak odası bu kattadır. Evin üst katında ise düşünme ve entelektüel becerilerinize yönelik olarak hazırlanmış odalar vardır. Dolayısıyla çalışma odanız, kitaplıklarınızın olduğu okuma odanız, çalışma odanız, hobilerinize ilişkin düzenlediğiniz odalar bu katta yer alır.
Tahmin edeceğiniz gibi evin alt katı alt beyin becerilerini temsil eder. Evin üst katı ise üst beyin becerilerini. Evin alt katı yani alt beyin becerileri bebek doğduğunda hazırdır ama evin üst katında ustalar çok yavaş çalışır. Ne kadar yavaş diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim. Ustalar evin üst katında yaklaşık 20 sene çalışırlar.
Evin üst katına yani üst beyin berilerine baktığımızda düşünme, analiz etme, neden sonuç ilişkisi kurma, eleştirel düşünme problem çözme becerileriyle birlikte daha birçok beceriyi görürüz. İşte bu beceriler 20 yaşına kadar tamamlanmaya devam ederken ustaların en yoğun ve hızlı çalıştığı dönem 0-6 yaştır. Bebeklik ve okul öncesi dönemde çocuğun gelişimi ailesinden ve çevresinden yoğun olarak etkilenir ve bu etki doğrultusunda şekillenir.
Özellikle 3-6 yaş döneminin en kritik durumlarından birisi ise okula başlamaktır. Okulda eğitimciler, gelişimciler ve arkadaşları çocuğun sosyal çevresini oluşturur ve gelişimde kritik rol oynar. Evin üst katının inşasında büyük bir rol edinirler.
Eğitimcilerin ve çocuk gelişimlerin 3-6 yaş aralığındaki etkisinin büyüklüğü ve bir çocuğun kişiliğinin oluşumundaki kritik rolünü düşünerek bu kitabın editörleri olarak yola çıktık. Alanında uzman yazarlarımızla iş birliği içinde öncelikle okul öncesi dönem çocuklarının tüm gelişim alanlarına değinerek gelişim destek önerileri verdik. İlerleyen bölümlerde ise, kitap seçimi, oyun oyuncak seçimi, davranış ve uyum problemleri, çocuk aile etkileşimi, okul seçimi ve okula uyum, ebeveyn tutumları, yaratıcı düşünce gibi konuları da ele alarak geniş bir perspektiften okul öncesi dönem çocuğuna bakabilmeyi hedefledik.
Araştırdık, okuduk, yazdık, inceledik, gözlemledik ve gördük ki insan hayatında efsunlu bir dönem var bilimsel adı “okul öncesi dönem” bu efsunlu dönemin sihrini elinizde tutuğunuz kitapla sizlere sunmak istedik.
Tüm alan uzmanlarına, çocuk gelişimcilere, eğitimcilere, anne babalara ve çocukla çalışan tüm meslek gruplarının yoluna ışık tutabilmek dileğiyle…
Doç. Dr. Saniye BENCİK KANGAL
Doç. Dr. Haktan DEMİRCİOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi. Çiğdem AYTEKİN

ISBN 978-625-7965-55-2

16*24, Renkli, 266 sayfa

EDİTÖRLER

Doç.Dr. Saniye BENCİK KANGAL

Doç. Dr . Haktan DEMİRCİOĞLU

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem AYTEKİN

YAZARLAR:

Dr. Öğr. Üyesi Alev ÜSTÜNDAĞ
Dr. Öğr. Üyesi Esra IŞIK
Dr. Öğr. Üyesi Sinem İŞLEK
Arş. Gör. A. Elif IŞIK USLU
Arş. Gör. Aslı İZOĞLU TOK
Arş. Gör. Burcu BÜLBÜN AKTI

Arş. Gör. İbrahim GÜNGÖR
Arş. Gör. Rabia KIVANÇ
Arş. Gör. Şuheda BOZKURT YÜKÇÜ
Dr. Çocuk Gelişimi Uzm. Damla PEKTAŞ
Uzm. Nimet GÜNEŞ
Uzm. Şeyda GÜL