Geçmişten Günümüze Erken Çocukluk Eğitimi Yaklaşım ve Programları

Geçmişten Günümüze Erken Çocukluk Eğitimi Yaklaşım ve Programları

Merhaba Değerli Okuyucular!
“Geçmişten Günümüze Erken Çocukluk Eğitimi Yaklaşım ve Programları” kitabı erken çocukluk eğitimi alanında çalışan akademisyenlere ve öğretmenlere destek sağlamak, aynı zamanda bu alanda öğrenimlerine devam eden üniversite öğrencilerine kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitabı alana kazandırmam konusundaki ilk fikir, genç akademisyen arkadaşlarımdan gelen istekler ile ortaya çıktı. Alanda bu konuda çalışan çok değerli hocalarımın yazdığı nitelikli eserler vardı kuşkusuz. Ancak benim de üniversitede uzun yıllardır yürüttüğüm “Erken Çocukluk Eğitimi Yaklaşımları ve Programları” adlı lisansüstü dersim kapsamında hayalini kurduğum bir çalışmaydı bu kitabı hazırlamak. Erken Çocukluk Eğitimi Yaklaşımları ve Programları konusunda önemli eserleri olan, değerli Prof. Dr. Fulya Temel Hocam’a kitap hazırlama hayalimi açtığımda, beni motive ederek yüreklendirmesi ve gurur duyacağını söylemesi ile projenin başlangıç düğmesine basıldı. Akademik gelişimimde her zaman bana yol gösteren ve destekleyen Fulya Hocama çok teşekkür ederim.
Heyecanla başlayan projemden, erken çocukluk eğitimi alanında önemli işlere imza atan Hedef CS Yayın Koordinatörü Sevgili Uğur Beye bahsettiğimde “Hocam bu kitabı yayınlamaya ben talibim” diyerek yayımlama sözü vermesi ile hazırlıklar başladı. Uzun soluklu bir yolculuk sonunda eserimiz, değerli bölüm yazarlarının kapsamlı ve özverili çalışmalarıyla yayına hazır hale geldi.
Kitabımızdaki bölümlerde yer alan geçmişten günümüze erken çocukluk eğitimi uygulamaları kapsamındaki bazı program ve yaklaşımlar, kronolojik olarak sıralanmıştır. Bu yaklaşım ve programlar sırasıyla; Proje Yaklaşımı, Montessori Yaklaşımı, Reggio Emilia Yaklaşımı, Waldorf Yaklaşımı, Ev Okulu Yaklaşımı, High Scope Programı, Head Start Programı, Yaratıcı Program, Çocuktan Çocuğa Yaklaşımı, GEMS, İkinci Adım Programı, Ön Yargı Karşıtı Program, İlk Yıllar Programı-PYP, Te Whariki Programı, Piramit Yaklaşımı, Ontario Programı, Mozaik Yaklaşımı ve Orman Okulu Yaklaşımı’dır. Kitabın son bölümünde, erken çocukluk yaklaşım ve programları hakkında anahtar kelimeler ve özet bilgilerden yola çıkılarak hazırlanan tablolar bulunmaktadır. Bölümlerde yazılan yaklaşım ve programlar; “Tarihsel Gelişim, Felsefe, Amaçlar ve Kuramsal Temeller, Temel Kavramlar ve İlkeler, Eğitim Programı, Eğitim Ortamı, Çocuk Rolü, Öğretmen Rolü, Ebeveyn Rolü, Değerlendirme ile Güçlü ve Zayıf Yönler” başlıkları altında incelenmiştir.
Zorlu akademik serüvenimdeki rehberlikleri ile bana her zaman ışık tutan, katkıları ve desteklerini esirgemeyen değerli hocalarım Prof. Dr. Berrin Akman, Prof. Dr. Semra Erkan, Prof. Dr. Mübeccel Gönen, Prof.Dr. Özcan Demirel’e ve kitabın basıma hazırlanma sürecinde başta Uğur Hakkı Canbaz olmak üzere Hedef CS’nin tüm çalışanlarına, bölüm yazarlarıma, kıymetli dostlarım ve biricik aileme emek ve katkıları için sonsuz teşekkürlerimle. İyi ki varsınız!

Erken çocukluk eğitiminde bilimsel temelli felsefesi olan, çocuğun gelişimi, ihtiyaç ve ilgisine uygun şekilde bütüncül gelişimini hedefleyen, çocuğu merkeze alan, öğretmenin rehber ve öğrenen rolünün olduğu, oyun temelli zengin çevre düzenlemeleriyle donatılmış eğitim ortamları sunan, aile katılımı ve eğitimini etkin şekilde uygulayan, çok kültürlülüğe ve farklılıklara saygı duyan yakın çevre ve toplumla etkileşime önem veren, düzenli olarak değerlendirilen, kalite standartlarına sahip, çocuğun yüksek yararını gözeten nitelikli erken çocukluk eğitimi programlarına dünyadaki tüm çocukların erişebilmesi ve kitabın erken çocukluk eğitimi alanına katkı sağlaması dileğiyle!


Dr. Öğretim Üyesi Mine Canan DURMUŞOĞLU

16x24 cm., 1. Hamur Kağıt, Renkli, 552 sayfa

EDİTÖR

MİNE CANAN DURMUŞOĞLU


YAZARLAR

Ayşenur Ulusoy Ünlü
Hilal Karakuş
Burçin Özoğul
Mine Canan Durmuşoğlu
Büşra Çelikel
Naciye Öztürk
Büşra Güngör
Özge Koca
Cansu Yıldız
Selvanur Çapçı
Ela Sümeyye Seçim
Tülay İlhan İyi
Ensar Yıldız
Yekta Koşan
Esra Tuğba Çoban Söylemez
Zeliha Demirci
Hazal Begüm Ünal